Forumindex Bilens kategorier Karosseri Dålig sikt bakåt?

Dålig sikt bakåt?

skärmar, kromdetaljer, plåt, dörrar, luckor, lås, backspeglar, märken...

Inlägg 08 apr 2017, 16:14

Inlägg: 435
Ort: Göteborg
Dagens trafikintensitet ställer stora krav på att man har bra uppsikt åt alla håll. Inte minst bakåt och åt sidorna (om man tex skall byta fil)

Original innerbackspegel i min 63a är för ynkligt dålig. Man ser inte ens hela bakrutans bredd. Och några yttre backspeglar levererades inte bilarna med från fabriken vad jag vet.

På den inre originalbackspegeln har jag därför trätt en panoramaspegel från BILTEMA ( http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-t ... 000034854/ ). Den är inte vacker men oj vad mycket bättre bakåtsikten blev. Den kläms fast och sitter bra samt är lätt att både sätta dit och ta bort om man så vill. Jag är ganska lång och sitter nära taket vilket gör att den (jätte)stora backspegeln inte skymmer sikten nämvärt framåt.
Här har jag dock lyckat med att skymma sikten bakåt med min arm men ni kan nog föreställa er förbättringen i bakåtsikten i alla fall.
IMG_4085 liten.jpg
IMG_4085 liten.jpg (126.81 KiB) Visad 7868 gånger


Jag har också satt på original yttre backspeglar på dörrarna ( http://www.vp-autoparts.com/main.aspx?p ... tno=276614 ) och dom förbättrar förstås bakåtsikten väsentligt. Tyvärr har dom plant glas vilket innebär att man ser i en ganska smal sektor bakåt. Är dom inställda så att man ser rakt bakåt så ser man inte bilar som kommer nära i filen bredvid.
På högerspegeln (som jag tycker är mest viktig) har jag därför satt dit en sådan här vidvinkelsspegel ( http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-t ... 000034907/ ) i nedre yttersta "hörnet" där den inte stör sikten i backspegeln nämvärt. Den har perfekt rundning för att sitta där och den kan ställas in så att man ser bilar som kommer i filen bredvid. Den är inte heller så där över sig snygg men kan jag undvika ett misstag vid filbyte så står jag nog ut med att den sitter där.
IMG_4092 liten.jpg
IMG_4092 liten.jpg (89.29 KiB) Visad 7868 gånger


Det är samma bil som syns till höger i innerbackspegeln och i dörrbackspegeln. Den är placerad som om den låg strax bakom mig i höger fil. Precis där det är som svårast att upptäcka en bil när man skall byta fil. Kommer den bara litet närmare min bil så syns den inte i bilens innerbackspegel även om jag använder BILTEMA-backspegeln

Inlägg 23 maj 2019, 17:38

Inlägg: 435
Ort: Göteborg
Efter två somrar och några hundra mils körning med mina speglar kan jag sammanfatta min användning av dessa:

1. Den stora spegeln jag satt på bilens original backspegel fungerar riktigt bra
2. Den är så bra så att jag sällan använder backspeglarna på dörrarna
3. Vidvinkelspegeln jag satt dit på högra dörrspegeln använder jag aldrig så den tänker jag ta bort

Av hundra körda mil kanske jag kört 20-30 mil i stadstrafikliknande miljö


Återgå till Karosseri

cron