Forumindex Bilens kategorier Motorer Rengöring av aluminiumdetaljer

Rengöring av aluminiumdetaljer

Motorfrågor, förgasare, insprutning, smörjning och allt annat som hör till motorerna!

Inlägg 28 apr 2018, 15:46

Inlägg: 389
Ort: Göteborg
Efter att ha sökt på nätet hur man enklast och bäst gör rent aluminiumdetaljer (i mitt fall kolvar) hittar man allt från ”skrapa och borsta” (som jag alltid har gjort hittills) till diverse kemikalier som tex fälgrengöring, lacknafta, wd40, 5-56, Alfanol HD Grön och Tellus Kraftschampo.

De två sista tycks få bäst betyg så jag köpte en dunk Tellus Kraftschampo på Swedol ( http://www.swedol.se/kraftschampo.html ) och provade att rengöra en av mina kolvar.

Här nedan ses resultatet före och efter på en kolv. Ett tjockt lager hårt sittande sot fanns i alla kolvringsspåren. Jag blandade ihop 25% Kraftschampo och 75% kallvatten och lät kolven stå i blandningen i två dygn. Därefter spolade jag rent kolven med kallvatten och resultatet ses på bilden. En aning sot finns kvar längst in i kolvringsspåren ”hörn” men sotet är väldigt mjukt så det blir enkelt att få spåren helt rena. Så vitt jag kan se har medlet inte tagit något på metallen (har mätt med mikrometer).

Kanske hade det räckt med ett dygn i blandningen. Då hade mer sot funnits kvar i kolvringsspåren men eftersom sotet mjuknat väsentligt hade det nog varit enkelt att rensa bort detta sot

IMG_5859liten.jpg
IMG_5859liten.jpg (225.63 KiB) Visad 2285 gånger

Återgå till Motorer

cron